Dieseloptimering

Har du en dieselbil och vill optimera motorn? Då kan dieseloptimering vara något för dig. Att trimma bilen är ett vanligare begrepp för att optimera bilen. En anledning till att dieseloptimera bilen är att den ska bli piggare samtidigt som bränsleförbrukningen minskar. När du installerar en trimbox eller en optimeringsbox i din dieselbil anpassas trimningen efter din körstil och körförhållanden. Varje lösning anpassas också efter vilken bil du har. Trimboxarna som finns i dagsläget är anpassade efter dagens moderna bilar med partikelfilter och den senaste versionen av insprutningssystem.

 

Det syns inte att du optimerat bilen

 

En effektmodul är en box som kopplas in under motorhuven på din bil för att den sedan ska kunna manipulera sensorerna, detta är väldigt förenklat. När sensorerna blir manipulerade tror bilen att bränsletrycket är aningen för svagt och då kompenserar bilen för det vilket ger ökat effekt. Om allt görs på rätt sätt finns det inget att oroa dig för. Det fina med en effektbox är att du när som helst kan koppla ur den och boxen lämnar inga spår efter sig. Det kommer inte att synas att du trimmat bilen. Det andra alternativet, istället för en box, är att byta ut mjukvaran och när det görs luras inte bilen som den görs med en box. Det är lite skillnader mellan att optimera programvaran och koppla in en box.

Kontrollera vad det finns för lagar och regler

Om du är intresserad av att trimma bilen är det bra att veta vad som är tillåtet och inte. Om du ändrar bilens effekt ska den registreringsbesiktas, vilket innebär att det krävs ett intyg från själva biltillverkaren om att bilen är godkänd för det högre effektuttaget. Detta intyg kan ibland vara knepigt att få. Det finns därför många bilmärken som erbjuder egna motoroptimeringstjänster. När det kommer till att trimma bilen är det inte olagligt att göra det eller lämna in den för att få det gjort. Det är dock ditt ansvar att den bil som du kör är laglig att köra. Om din bil är trimmad är det inget som syns på besiktningen. Det är väldigt svårt för besiktningspersonalen att avgöra om den mjukvara eller box som finns i bilen är original eller inte.

Anlita en seriös aktör för att minska risken att bli lurad

När du optimerar din bil ska du kolla om det finns någon försäkring som täcker eventuella skador som kan uppstå i samband med en optimering av bilen. Tänk också på att välja en seriös aktör när du ska optimera bilen. Det finns många oseriösa aktörer där ute som inte går att lita på. Vet du inte din bils originaleffekt kan du enkelt kolla upp det på Transportstyrelsens hemsida. Titta efter vad din bil har för kW, kilowatt. Detta kan din leverantör av optimeringsbox också hjälpa dig med. Om du har några frågor och funderingar kring optimeringen kan aktören som du tänker anlita svara på allt.