Hitta bästa bilförsäkringen för dig

Om du vill föra fram din bil i trafiken behöver du se till att ha en försäkring. I Sverige är det lag på att du minst ska ha en trafikförsäkring för att få använda dig av ditt fordon, men många väljer mer kompletta alternativ som halvförsäkringar och helförsäkringar.

Med en bilförsäkring kan du se till att du själv och andra är skyddade när ni vistas i trafiken. Många försäkringar täcker även upp för skador som orsakats på fordonet eller på annan privat egendom. Oavsett vilken typ av bilförsäkring det är som du väljer är det återigen viktigt att komma ihåg att det finns en lag som du behöver anpassa dig efter. I den här texten kommer vi att titta närmare på olika bilförsäkringar, vad de innebär och hur du kan spara pengar på din bilförsäkring.

Olika bilförsäkringar

Som tidigare nämnts finns det olika bilförsäkringar som du kan använda dig av.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen passar för dig som söker det billigaste alternativet på försäkring. En trafikförsäkring är ett grundskydd som täcker upp för skador på annans egendom, personer eller på ett fordon.

Halvförsäkring

Halvförsäkringen är idag det mest populära alternativet och här får du samma skydd som i trafikförsäkringen, men också en stöld-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. På så vis får du ett mer komplett skydd om det skulle vara så att du är med om en olycka eller du får inbrott i din bil.

Helförsäkring

Helförsäkringen är det dyraste alternativet, men också det mest täckande. Utöver det som ingår i trafikförsäkringen och halvförsäkringen får du också ett skydd mot vagnskada. Vagnskada kan vara allt från skador som uppstår vid en bilkrock eller trafikolycka till skador som orsakats av en annan person eller yttre händelse.

Spara pengar på din bilförsäkring

Många bilägare letar idag efter sätt att spara pengar på sin bilförsäkring. Man vill ha ett ordentligt skydd när man vistas i trafiken, men samtidigt slippa betala hutlösa priser. Tack vare den ständigt växande marknaden finns det idag mängder med olika försäkringsbolag som du kan använda dig av, men kom ihåg att det inte bara är priset som varierar, utan även innehållet i försäkringen.

Spartips 1: Jämför försäkringar innan du väljer så att du kan hitta en som är så bra och billig som möjligt. Att jämföra är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting.

Spartips 2: Det kan kännas som en bra idé att försäkra bilen så mycket som möjligt, men ett vanligt misstag är att man överförsäkrar sitt fordon och på så vis också blir fast med en högre kostnad. Välj en försäkring med det skydd som du faktiskt tror att du behöver.

Spartips 3: Genom att samla alla dina försäkringar under ett och samma tak (samma försäkringsbolag) kan du spara in en hel del pengar. Många försäkringsbolag erbjuder nämligen samlingsrabatter när du har hemförsäkring, bilförsäkring och t.ex. husdjursförsäkring på samma ställe.