Köpa bil privat eller från försäljare?

 

I stort sett alla kommer någon gång i livet att köpa en egen bil, eller att i alla fall vara delaktiga i ett bilköp. Men det finns en hel del man måste tänka över när det är dags att köpa en ny eller begagnad bil. För det första måste man veta om man vill köpa bilen från en bilförsäljare eller om man vill köpa den av en privatperson.

Hitta en bil till salu

Det man måste börja med är att hitta en bil som faktiskt är till salu. Många väljer att annonsera ut sina bildar på internet i sociala medier eller på köp- och sälj sajter. Andra lägger ut annonser i tidningar. Det kan också vara klokt att höra med kontakter om de känner till någon passande bil till salu. Bilförsäljare och verkstäder som säljer bilar har i regel bilarna stående utomhus med prisskyltar i rutan, eller så ligger de ute på företagets hemsida.

Att köpa bilen från försäljare

En stor fördel med att köpa bilen från en bilförsäljare är att man i regel vet vad man får för pengarna. Ofta är bilen genomgången och besiktigad samt servad innan den säljs. Man har som kund också mer rättigheter om det skulle visa sig att det trots allt är några fel på bilen.

En annan fördel med att köpa bil från bilförsäljare är att man ofta kan byta in den gamla bilen om man har en sådan och i de flesta fall går det också att ta ett billån på kostnaden.

Köpa bil privat

När man köper en bil privat är det viktigt att man kontrollerar säljaren noga. I tidningar som Aftonbladet kan man ofta läsa artiklar om personer som lurats i samband med bilköp. Även om bilen verkar bra kan det finnas fel på den.

En fördel är dock att priset på bilarna i regel blir lite lägre när det är en privatperson som säljer. Det beror helt enkelt på att de inte kan lägga på moms, de behöver inte betala för stora lokaler och bilen kanske inte heller är servad precis innan försäljningen.

Om du behöver byta in den gamla bilen, eller inte har alla kontanter som krävs kan det dock uppstå problem. Vissa privatpersoner vill byta större bilar mot mindre sådana och då kan de eventuellt vara intresserade av att ta en annan bil i byte, men så är inte alltid fallet.

När du köper bil från en privatperson kan du inte heller räkna med att få en splitter ny bil.

Jämför priserna

Oavsett vad du väljer att köpa din bil är det klokt att du jämför priserna innan köpet. Titta på olika sajter för att se vad andra tar för bilar i samma modell. Tänk dock på att bilarna inte alltid är i lika gott skick, och att skicket gör mycket för priset.