Köpa bil från utlandet – Så går det till

Även om det är bekvämare och enklare att köpa en bil i det land som du befinner dig i, har det blivit allt mer vanligt att importera från utlandet. Den främsta orsaken till detta är helt enkelt för att man kan spara in en hel del pengar, speciellt om man köper bil från USA eller Tyskland. Trots att priset kan vara en faktor som påverkar mycket så finns det också många andra orsaker att importera. Det kan handla om att du ska flytta från ett land till ett annat och vill ha med dig bilen, eller att du har hittat den där unika veteranbilen utomlands som du bara måste ha.

 

Tittar man på de regler och lagar som Transportstyrelsen har är det tydligt att det finns en skillnad på införsel av fordon och import av fordon. Om du vill föra in en bil från ett annat EU-land till Sverige är det benämningen införsel som används. Ska du däremot föra in en bil från ett land utanför EU är det istället ordet import som gäller.

 

Importera en bil till Sverige

Det finns många steg som du behöver ta dig igenom för att föra in en bil till Sverige, oavsett om den kommer från ett land innanför eller utanför EU.

Frakt – Om du inte ska köra in bilen själv behöver du hitta ett bra och pålitligt fraktbolag. Med Fraktus får du skräddarsydda lösningar och miljövänligare frakt för en bättre framtid. Fraktus hjälper dig att hitta den mest optimala lösningen för just dina behov.

Betala tull – Importerar du utanför EU kommer du att behöva betala tull. Se till att du gör en anmälan så fort bilen anländer i Sverige.

Mervärdesskatt – Mervärdesskatt gäller främst om du köper en ny bil som har körts mindre än 600 mil eller inte varit i trafik mer än 6 månader.

Registreringsbesiktning och ID-kontroll – Kontakta närmaste bilprovning och boka in en registreringsbesiktning och ID-kontroll. Genom detta kan du säkerställa att bilen är säker för trafik och miljö.

Kontrollbesiktning – Efter registreringsbesiktningen utförs en kontrollbesiktning.

Registreringsnummer – Om din bil har ett utländskt registreringsnummer behöver du inom sinom tid få ett nytt. Transportstyrelsen har i uppgift att skicka ut nya registreringsbevis och skyltar.

Ställ på fordonet – Det absolut sista steget är att ställa på bilen. Det kan du göra när alla kontroller är godkända och du har fått dina nya skyltar.

Vad kostar det att importera en bil?

Priserna kommer att variera mycket kraftigt beroende på vad det är för bil som du ska importera, från vilket land den kommer, hur du väljer att frakta den och om den är ny eller begagnad. Det är svårt att i förhand räkna ut hur mycket importen kommer att gå på. Vill du spara in så mycket pengar som möjligt så kör du bilen hela vägen hem till Sverige. För många är detta dock inte ett alternativ och då är det viktigt att vara ute i god tid för att hitta ett miljövänligt och prisvärt fraktbolag som kan hjälpa dig.