Även om man är noga när man köper bilen, och även om den är besiktigad kort innan köpet kan det trots allt visa sig att det är något fel med bilen. Kanske startar den inte, någon funktion kanske inte fungerar eller så hittas ett fel när man själv besiktigar bilen.
När visar sig felet?
Det allra första man bör kolla upp är när felet visar sig. Om felet visar sig inom ett halvår efter att bilköpet gjorts räknar man alltid med att felet funnits vid köpet och då ska säljaren avhjälpa felet om man köpt bilen hos en bilförsäljare. Om felet uppkommer längre tid efter köpet kan man hänvisa till garanti om sådan finns. I annat fall kan man som bilköpare behöva bevisa att felet verkligen är ursprungligt.
Vad är fel?
Man behöver också titta på vad det är som är fel. Har bilen slut på spolarvätska, startar den inte alls? Kanske har bilen inte blivit tankad eller så är batteriet dåligt? Är det något lätt fel, som att fylla på spolarvätska är det i regel lätt att göra på egen hand.
Vilka rättigheter har man som köpare?
Hos Konsumentverket kan du läsa mer om vilka rättigheter du har som köpare av en bil. Köper du bilen av en privatperson har du i regel inte några rättigheter alls utan du får helt enkelt åtgärda felen själv om säljaren inte vill göra något åt saken. Köper du däremot bilen av ett företag har du i regel garanti och du kan också gå vidare till Allmänna Reklamationsnämnden eller domstol om inget händer.