Äldre bilar kallas för veteranfordon när de blivit äldre än trettio år (enligt Trafikverkets definition). Men äldre bilar delas upp i olika kategorier och enligt FIVA, ”Fédération Internationale des Vehiculés Anciens”, gäller följande indelningar: En bil som tillverkats före 1905 är antik, en bil som tillverkats mellan åren 1905 till 1918 är vintage, en bil som tillverkats mellan 1931 och 1945 är classic och en bil som tillverkats mellan åren 1946 och 1960 är post 45. Tävlingar för veteranbilar anordnas i många olika länder och även i Sverige.
Det finns skillnader mellan veteranbilar, klassiska bilar och bara gamla bilar. En klassisk bil är fin eller särskiljande, byggd utomlands eller i USA samt tillverkad från 1925 till 1948 enligt CCCA.
I Pennsylvania anses en klassisk bil vara ett fordon som är äldre än 20 år gammalt men som har återställs eller bibehållits så det överensstämmer med tillverkarens original. Bilentusiaster anser att bilar som tillverkats under 1930-talet ända upp till 1970-talet är klassiska bilar. Klassiska pärlor såsom Corvetter, Camaros, 150 Buicks, Mustanger, T-Fordar och 1951 Cadillacs i perfekt skick är därför inte nödvändigtvis klassiska bilar utan bara gamla.
Många bilentusiaster tar gärna på sig restaureringsprojekt för att förvandla en gammal bil till en klassiker. Bilen kan vara i behov av mekanisk eller kosmetisk restaurering och i vissa fall bägge. En bil som har fin form på utsidan men där det mekaniska är i behov av restaurering. Vid en kosmetisk restaurering behöver brister fixas såsom rost, repor i färgen eller nya vindrutor. För större kosmetiska arbeten med skador på exempelvis karossen krävs kompetens, tid och tålamod. Precis som en klassisk bil behöver restaurering och underhåll behöver din bostad och fastighet samma kärleksfulla omtanke. K3 är verksamma i Stockholmsområdet samt Uppsala och erbjuder högkvalitativa måleri- och tapetseringstjänster till fast pris. Hos K3 arbetar endast professionella målare med lång arbetslivserfarenhet som dessutom utför kvalitetskontroller på sina jobb.
Du som fundera på att köpa en veteranbil behöver ha en hel del kunskap. Bra tips finns online men kontakta gärna en klubb för veteranbilar och fråga efter goda råd från erfarna veteranbilsägare. Innan du bestämmer dig för att investera i en veteranbil bör du först och främst vara medveten om vad du ger dig in i. Veteranbilar kräver rätt underhåll, tid och pengar för att bibehålla sitt värde. Provkör fordonet, lyssna till motorns ljud, utvärdera fjädringen och testa bromsarna. Kontrollera kroppen på bilen med exempelvis en magnet för att se om bilen varit med om en olycka.
Som ägare till en veteranbil är det ett bra val att gå med i bland annat Svenska Veteranbilsklubben eller liknande. Det finns många fördelar med att vara medlem i en klubb med andra ägare av veteranbilar. Du kan delta i roliga veteranbilsrallyn eller utflykter, få fri annonsering, värdering, förmånliga samlarfordonsförsäkringar samt hjälp med reservdelsanskaffning.