Välja rätt bil

Oavsett om du har ägt bil innan eller om du ska köpa din allra första bil ska du känna dig trygg och säker bakom ratten. Du måste också känna dig bekväm med bilen. Det är viktigt att du ser bra genom rutorna och att du kan hantera bilens storlek. Här ger vi dig ett par tips.

Vad ska bilen användas till?

Det allra första du behöver tänka över innan du köper din bil är vad den ska användas till. Ska du främst köra kortare turer i stan, eller pendlar du långt varje dag? Kör du på dåliga skogsvägar, eller drar du tungt? Du kanske har en häst som ofta ska transporteras? En låg liten stadsbil har inte en chans att ta sig fram på en lerig skogsväg, och en bil utan dragkrok kan varken dra släp eller transport.

Vilka fordon får du köra?

Du måste också se till vilka fordon du får köra. Om du har ett vanligt B-körkort får du köra de flesta personbilar och lätt lastbil, men om du ska dra släp med din bil får varken bilen eller släpet väga för mycket eller för lite. Titta i bilens registreringsbevis och räkna på vikten en extra gång om du är osäker.

Välja ett märke framför andra

Många gånger kan bilköpare känna att de hellre vill ha bilar av ett märke än av ett annat. Det kan bero på tidigare erfarenheter, eller så är vanan helt enkelt inne i att man vill ha en viss modell av till exempel Volvo, Saab, Volkswagen, Maserati, BMW eller något annat. Det kan dock vara klokt att du också provar andra märken. Kanske hittar du någon annan, ny favoritbil?